Blue Flower

DSCN1966Svečanostima povodom Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvalili smo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.

Ciljevi
• upoznati djecu s nastajanjem kruha (od zrna do kruha)
• približiti im blagovanje kruha i narodne običaje
• poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage
• upoznati djecu sa žetvenim i ostalim običajima
• upoznati djecu s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje)
• upoznati djecu sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus)
• ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede
Sadržaji:
• posjeta pekarnici Nana i seoskom gospodarstvu obitelji Hofman
• prikupljanje žitarica i ostalih plodova
• razgovor s djecom na temu "Od zrna do pogače" i "Plodovi našeg zavičaja"
• upoznavanje djece s kulturom ophođenja prema kruhu i zbrinjavanjem njegovih ostataka
• upoznavanje sa životnim ciklusom poljoprivrednih kultura (žitarice, voće, povrće, ostale kulture)
• postavljanje izložbe radova djece na temu Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje: likovni radovi, fotografije, plakati, izrada kruha i peciva, uređivanje izložbenih prostora, scenski izraz
• upoznavanje etnografske baštine zavičaja u svezi s obradom zemlje i pripravom kruha
• blagoslov kruha i plodova zemlje
• održana Jesenska svečanost
• prikaz svih aktivnosti djece roditeljima i ostalim uzvanicima
Kroz navedene aktivnosti razvijali smo kod djece stjecanje iskustva i spoznaja o predmetnoj, prirodnoj i društvenoj sredini.
Većinu aktivnosti djeca su izvodila u zajedničkom radu, kooperativnosti, uz dogovor, planiranje i zajedničku igru.